Evidence based
Tegenwoordig hoor je mogelijk bij behandelingen overal de term, evidence based, vallen. Dit houdt in dat een therapie wetenschappelijk bewezen resultaat dient te hebben.
Er wordt vaak geen/weinig verschil in effectiviteit gevonden tussen verschillende therapeutische oriëntaties, maar wel tussen individuele psychotherapeuten. Er blijkt dat de nadruk op een goede therapeutische relatie en aandacht voor zowel het denken als het voelen, de effectiviteit van een therapie vergroten. De therapeuten die betrokken, empathisch, authentiek en respectvol met hun cliënten omgaan, blijken de beste resultaten behalen.
Binnen de cliëntgerichte therapie is er van meet af aan een traditie geweest van wetenschappelijk onderzoek naar de effectiviteit. Uit meta-analyses blijkt dat cliëntgerichte psychotherapie wat betreft de afname van klachten even effectief is als andere therapie-oriëntaties.
Cliëntgerichte psychotherapie legt de nadruk op authenticiteit, empathie en respect. Het is wetenschappelijk aangetoond dat psychotherapeuten die deze kwaliteiten hebben ontwikkeld het meest effectief zijn
Emotion-Focused Therapy (EFT) is een van de meest grondig onderzochte vormen van humanistische therapieën en is doeltreffend gebleken in de behandeling van depressie, angst, (complexe) posttraumatische stressstoornissen en trauma.